Ξεκίνα τώρα iOS development με τον πιο ελκυστικό τρόπο

t59U0CW

Πολλές φορές με ρωτάνε, θέλω να ξεκινήσω τώρα με το iOS development, έχω ανοιχτό το Xcode και θέλω την πρώτη μου εφαρμογή, τι να κάνω!

Ναι, σήμερα θέλω να σου απαντήσω αυτή την ερώτηση μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Πριν 3 χρόνια, πριν βγει ακόμα η Swift ήθελα να ξεκινήσω τον προγραμματισμό και να φτιάξω την πρώτη μου εφαρμογή. Μου έλειπε η δομή. Από που να ξεκινήσω σωστά, άμεσα και όχι βαρετά. Ήθελα να τρέξω σε μισή ώρα την πρώτη εφαρμογή στο iPhone μου!

 

Ξεκίνα τώρα από το Udemy

Lectures available online

To Udemy, είναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών μαθημάτων. Με ένα μικρό πόσο των 20 ευρώ (μπορείς πολύ εύκολα να βρεις εκπτωτικά κουπόνια) ξεκινάς με ένα μάθημα σαν αυτά, που σε μισή ώρα έχεις χτίσει μια εφαρμογή ενώ με την ολοκλήρωση μιας σειράς μαθημάτων τουλάχιστον 10!

Άλλες προτάσεις: Lynda, Coursera, bitfountain, iTunesU, SoloLearn

Δύσκολο; Καθόλου! Αυτό ήταν. Θα μπορούσα να σταματήσω να γράφω τώρα κι εσύ να μπαίνεις στο Udemy να πάρεις την πολύτιμη γνώση! Όχι όμως, θα μοιραστώ μαζί σου μερικά ακόμα πράγματα που με βοήθησαν στο ξεκίνημα.

 

iOS Development + StackOverflow = ❤️

StackOverflow

Δε νοείται να είσαι προγραμματιστής, ή να στο πω καλύτερα δεν νοείται να βγάλεις τη σχολή χωρίς να έχεις πάρει την βοήθεια του StackOverflow στην πορεία. Αν δεν το ξέρεις, μπες τώρα να το μάθεις! Είναι site ερωταπαντήσεων για προγραμματιστές. Με το που ξεκινήσεις να γράφεις κώδικα και αντιμετωπίσεις το πρώτο πρόβλημα, η λύση μετά το google είναι το StackOverflow.
Με τον καιρό, μαθαίνοντας να το χρησιμοποιείς ξεκίνα να γράφεις τις δικές σου ερωτήσεις και γιατί όχι να απαντάς κι άλλες. Ρωτώντας, απαντώντας και αξιολογώντας άλλες απαντήσεις και ερωτήσεις μπορείς να ανεβάσεις την φήμη σου (reputation) στο site, να αποκτήσεις επιπλέον δικαιώματα αλλά και κάτι επιπλέον να κοζάρεις στο βιογραφικό σου, που πίστεψέ με δεν περνά απαρατήρητο!

Άλλες προτάσεις: Δε χρειάζεσαι άλλες!

 

GitHub

Jarvis GitHub

Τι είναι αυτό πάλι; Είπα όταν μπήκα στη σχολή! Λοιπόν φίλε μου το Git είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειρίζεσαι τον κώδικά σου, είτε όταν τον αναπτύσσεις μόνο σου είτε σε ομάδα! Μπορείς να επιστρέψεις σε προηγούμενη έκδοση του κώδικά σου σε περίπτωση που πάλι έκανες πατάτα, να μπαίνουν πολλοί ταυτόχρονα και να γράφουν και όλα αυτά online! Είτε δημόσια για να βλέπουν όλοι τα έργα σου, είτε prive για εσένα και την ομάδα σου!
Θα πρέπει να ξέρεις ότι πολλοί χρησιμοποιούν το Github για να δείξουν τη δουλειά τους και πολλοί recruiters ψάχνουν άτομα με βάση τα project τους! Όποτε ξεκίνα να ανεβάζεις τώρα τα καλύτερα και πιο καλό-γραμμένα έργα σου!

Α! Να μην ξεχάσω, το GitHub δίνει ωραίο φοιτητικό πακέτο με αρκετά καλούδια, φρόντισε να γραφείς με το email της σχολής από εδώ!

Άλλες προτάσεις: Bitbucket

 

AppCoda

yoda_meme

Τελείωσες με το Udemy έχεις μάθει όσα έπρεπε να μάθεις αλλά θέλεις να μείνεις up-to-date! To AppCoda είναι ένα από τα καλύτερα site με tutorials για iOS και όχι μόνο. Έχoντας πάρει το βάπτισα του πυρός μπορείς πλέον να παρακολουθήσεις και να καταλάβεις καλύτερα έναν οδηγό. Όχι βέβαια ότι δε μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ να μάθεις iOS, αλλά σου δίνω τη δική μου οπτική και πως ξεκίνησα!

Άλλες προτάσεις: raywenderlich.com

 

DesignCode

DesignCode

Όταν ακούς Apple το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι design. Δε νοείται και η εφαρμογή που θα φτιάξεις να μην έχει ωραίο design! Να ναι καλά ο Meng To, με το site του DesignCode, που μου έμαθε βασικές αρχές για την καλή σχεδίαση! Βέβαια θα βάλεις το χέρι στην τσέπη, αλλά για να καταλάβεις τι παίζει, πολλοί που ξεκίνησαν από αυτό το site πήραν υποτροφία για το WWDC! Ναι, κι εμείς καθόμαστε ακόμα εδώ, ξέρω.

Άλλες προτάσεις που αφορούν το design: sketch, sketchappsources

 

WWDC

WWDC 2016

Η Apple, κάθε χρόνο τον Ιούνιο διοργανώνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών όπου παρουσιάζει πολλές νέες τεχνολογίες για τους developers. Κάθε χρόνο στο συνέδριο αυτό (που λίγοι πάνε) γίνονται αρκετά workshop που μπορείς να παρακολουθήσεις μετά από μερικές μέρες και να ενημερωθείς για ότι καινούργιο θα παίξει τον επόμενο χρόνο! Αυτή είναι η επίσημη πηγή για την γνώση και μπορείς να την βρεις εδώ!

Άλλες προτάσεις: Apple Resources

Asana

Asana

Πάντα όταν έγραφα κώδικα και κυρίως σε iOS, εκεί που έγραφα κάτι για αυτή την οθόνη, στο μυαλό μου ερχόταν μια συναρπαστική μοναδική ιδέα για ένα κουμπί μια εικόνα ή τέλος πάντων για ένα άλλο στοιχείο άλλης οθόνης, σταμάταγα αυτό που έκανα τώρα και ξεκινούσα να ασχολούμαι με κάτι άλλο!
Κακή πρακτική χάνεις χρόνο δε βγάζεις ποιοτικό κώδικα και το κατάλαβα πολύ καλά όταν δούλεψα για μια Startup στο Λονδίνο. Εκεί έμαθα το Asana. Για εμένα ο καλύτερος task manager. Γράφεις κώδικα, σου έρχεται μια ιδέα ανακαλύπτεις τυχαία ένα bug η κάτι άλλο, μπαίνεις Asana, το σημειώνεις και το ελέγχεις σε άλλο χρόνο!
Δες την εικόνα παραπάνω από ένα έργο μου (sorry είναι project παραγωγής κάποια πράγματα δε θα στα δείξω)

Άλλες προτάσεις: Trello

 

Άλλες αγαπημένες μου πηγές

Resources

Χωρίς πολλά πολλά.

  1. Εδώ συγκεντρωμένες πολλές πηγές για να μάθεις προγραμματισμό σε iOS
  2. Εδώ τα πιο δημοφιλή frameworks, βιβλιοθήκες, Xcode Plugins και πολλά άλλα

 

I will find you

Όλα τα παραπάνω, νομίζω φτάνουν για να ξεκινήσεις. Αλλά μην μείνεις σε αυτά! Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δικτυωθείς, γράψου σε κάθε newsletter, YouTube Channel, Facebook Group, Twitter Account, LinkedIn Group που αφορούν τον προγραμματισμό σε iOS έτσι ώστε να είσαι πάντα μέσα στις εξελίξεις!

Καλή αρχή!

 

Υ.Γ. Ακόμα ψάχνεις να βρεις ποιος ήταν ο πιο ελκυστικός τρόπος; Μα να έχεις την δική σου εφαρμογή στο iPhone σου και γιατί όχι στο App Store! Ξεκίνα!