Ξεκινώντας τον προγραμματισμό με Xcode

Mike_GB_Desk Project

Ήρθε η ώρα για την δική σου εφαρμογή; Θέλεις να ξεκινήσεις το προγραμματισμό σε iOS ή macOS; Αυτός ο οδηγός θα σε καθοδηγήσει μέσα από 3 βήματα να στήσεις το περιβάλλον προγραμματισμού σου.

1 Αγόρασε mac

Αρχικά, για να προγραμματίσεις σε iOS πρέπει να έχεις οπωσδήποτε mac (ή hackintosh). H πιο φθηνή λύση αυτή τι στιγμή στην αγορά είναι το macMini, ενώ η πιό δημοφιλής το MacBook Pro, που αν και η τιμή του πιο ανεβασμένη δεν αδικείται καθόλου αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά και να βγάλεις χρήματα προγραμματίζοντας. Ξέρω πως οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα είναι κάπως τσιμπημένες και αν δεν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σύντομα εξωτερικό, ρίξε μια ματιά στο skroutz ή στο ebay και στον electronic king που μπορείς να πετύχεις καλύτερες τιμές.

2 Δημιούργησε Apple ID

Προκειμένου να κατεβάσεις τον Xcode, χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα Apple ID. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πρόσβαση στα App Store της Apple καθώς και στο iOS SDK (βιβλιοθήκες και άλλο υλικό για προγραμματισμό). Αλλά το πιο συμαντικό, με βάση αυτό θα μπορείς να δοκιμάσεις σε μία συσκευή την εφαρμογή σου και να τη μεταφέρεις στο App Store όταν την τελειώσεις. Μπορείς από εδώ να δημιουργήσεις Apple ID. Καλό θα είναι να εγγραφείς ως Apple Developer από εδώ, μιας και παίρνεις μια πρώτη γεύση από το portal της Apple για τους προγραμματιστές.

Παράλληλα οι Swifters μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν επισυνάψει συνεργασία με την Apple μέσω του προγράμματος Apple University Developer Program. Περισσότερες πληροφορίες για να εγγραφείς μπορείς να μάθεις στέλνοντας email στον διαχειριστή του προγράμματος (εμένα :P) στο icsd μου, icsd12004 ή μέσα από την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Comment’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

3 Εγκατέστησε τον Xcode

Για να ξεκινήσεις να προγραμματίζεις σε iOS θα χρειαστείς τον Xcode. Ο Xcode είναι ο μοναδικός IDE για να γράψεις κώδικα για συσκευές Apple, και διατίθεται δωρεάν μέσα από το mac App Store εδώ. Παρέχει οτιδήποτε θα χρειαστείς για να προγραμματίσεις, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις καμία άλλη ενέργεια. Από την στιγμή που θα τον κατεβάσεις θα μπορέσεις άμεσα να γράψεις κώδικα.

Τι κώδικα; Θα επανέλθουμε σύντομα με νέο άρθρο ή ακόμα καλύτερα, event προγραμματισμού!