Αν δεν έχεις διαβάσει το old time classic “Μακριά από την Σάμο” (google it) δεν αξίζει να είσαι εδώ. Είμαι ο Γιάννης Αλεξίου, απόφοιτος του Μ.Π.Ε.Σ. στην εκπνοή του 6ου έτους μου (Σεπτέμβριος 2018) ενώ παράλληλα είχα ξεκινήσει ήδη να εργάζομαι στο τμήμα R&D της Softone Technologies Α.Ε. στην Αθήνα.
Πολλά πράγματα με έκαναν να γράψω αυτό το άρθρο, ίσως η νοσταλγία του νησιού, ίσως για να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους, σίγουρα όμως για να δοθεί και η όψη του νομίσματος αυτή της ολοκλήρωσης των σπουδών.
Μένοντας στη Σάμο σαν φοιτητής 6 χρόνια πολλά μπορείς να μάθεις, να ακούσεις, να δεις, αλλά το πρώτο πράγμα που θα έρθεις με σκληρότητα να αντιμετωπίσεις είναι ο εαυτός σου. Όλοι περνούν αυτό το στάδιο (όπου και να είσαι φοιτητής) ενώ κάποιοι αποφασίζουν να ξανά κάνουν την τύχη τους με το σύστημα εισαγωγής σε άλλο πανεπιστήμιο. Αυτό γιατί η μικρή κοινωνία του Καρλοβάσου στην ζωντανή ηλικία των 18 σου φαίνεται πολύ μικρή για αντέξει όσα θέλεις πραγματικά να ζήσεις και αυτό σε περιορίζει. Όχι, αυτό το άρθρο δε θα μπει στην ψυχολογία εκείνου που ψάχνει την παρηγοριά στην έξαλλη ζωή που θέλει να κάνει αλλά δε μπορεί, αλλά γι’ αυτούς που ήρθαν να σπουδάσουν και πραγματικά αναρωτιούνται τι στο καλό θα βρουν σε αυτή τη σχολή, ή τουλάχιστον τι έμαθα εγώ τα χρόνια που ήμουν εκεί, και ποια μαθήματα “ξεκλείδωσαν” ένα τρόπο σκέψης που με πήγαν στο επόμενο επίπεδο.
Όσον αφορά γενικότερα τα μαθήματα
Αν όχι όλα, τότε σχεδόν όλα τα μαθήματα της σχολής έχουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα που λαμβάνεις. Ενώ το ατού του νησιού, πως η μικρή κοινωνία φέρνει και τους καθηγητές με τους φοιτητές πιο κοντά, ισχύει. Πολύ εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις καθηγητές και μετά τη διάλεξη, ενώ απ’ όσο θυμάμαι, ποτέ δεν αρνήθηκε κανείς οποιαδήποτε συμβουλή ή βοήθεια χρειάστηκα σε ακαδημαϊκό επίπεδο. (Ίσως η μόνη βοήθεια που δε λάβαμε ποτέ να είναι κι αυτή του εξοπλισμού του τμήματος με macOS υπολογιστές, αλλά να κάτι που μπορείς να δοκιμάσεις κι εσύ όταν έρθεις στην παρέα μας). Τώρα όμως πιο συγκεκριμένα υπάρχουν και ορισμένα μαθήματα της σχολής, που προσωπικά ξεχωρίζω εδώ που έχω φτάσει.
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών & Επικοινωνιών
Ήρθε η ώρα να μετρήσεις κουκιά. Εδώ θα δεις ποιοι πραγματικά το έχουν πριν μπουν στη σχολή, ποιοι το ψάχνουν, ποιοι πέρασαν και δεν άγγιξαν. Το πιο εισαγωγικό μάθημα της σχολής που πραγματικά δεν ξέρεις τι σου προσφέρει, σου δίνει απλόχερα το πιο βασικό και αυτό είναι η έκθεση. Τι εννοώ με αυτό, έκθεση στο κοινό. Κάτι που οι περισσότεροι φοβούνται από το νηπιαγωγείο που είπαν πρώτη φορά ποίημα. Εδώ, οι περισσότεροι από αυτούς θα συνεχίσουν αγκαλιά με τον φόβο που θα τους ακολουθήσει σε όλες τις σπουδές τους και στην μετέπειτα καριέρα τους. Εσύ όμως που διαβάζεις και ο κάθε άλλος, θα αρπάξει την ευκαιρία, θα βρει ένα καλό θέμα και θα κάνει την πρώτη του παρουσίαση.
Συγχαρητήρια το έκανες. Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί, συνεχίζει παραπέρα, θα δεις και γρήγορα θα καταλάβεις ποιοι συμφοιτητές σου το έχουν με ποιους μπορείς να ταιριάξεις και να προχωρήσεις. Εδώ είναι που ήρθε η ώρα να μετρήσεις. Έχοντας όλη την αμφιβολία τι κάνεις εσύ σε αυτή τη σχολή και αν θα τα καταφέρεις, πάρε τον χρόνο σου και δες και τους υπόλοιπους, που κυμαίνονται και με ποιους θα μπορούσες ίσως να συνεργαστείς σε μια ιδέα, εργασία ή ένα έργο που θέλεις να κάνεις.
Τεχνολογία Λογισμικού
Πιο πιασάρικα, Software Engineering. Ήρθε η ώρα να μεγαλώσεις. Δεν ξέρω τώρα, αλλά τότε το μάθημα το έκανε ο Ι. Χαραλαμπίδης, και ενώ ξεκινάς εγκλωβισμένος στην ακαδημαϊκή κουλτούρα με το μυαλό σου να κατεβάζει ιδέες για εφαρμογές του πανεπιστημίου, ξαφνικά ανακαλύπτεις πως υπάρχει και ο υπόλοιπος κόσμος. Εκεί που πραγματικά υπάρχουν υπαρκτές ευκαιρίες να κατακτήσεις. Αυτό το μάθημα λοιπόν είναι crash test. Έχεις 13 εβδομάδες να κάνεις το πιο απλό. Μία εφαρμογή που θα λύνει μια ανάγκη.
Τα καταφέρεις ή όχι, το σημαντικό μάθημα είναι πως είσαι στη Σάμο και συγκεκριμένα στο Καρλόβασι. Εδώ δεν υπάρχει Taxi Beat, Uber και λοιπές υπηρεσίες να κάνουν τη ζωή σου εύκολη. Υπάρχεις εσύ και η κοινωνία του νησιού με τους επιχειρηματίες της να είναι φιλικοί σε νέες ιδέες (πρόσεχε δε μίλησα ακόμα για deal). Κι εδώ ξεκινά η πρώτη μεγάλη στροφή, να κάνεις επαγγελματικό κύκλο. Αυτό είναι το πρώτο + που δύσκολα θα βρεις σε μεγάλη πόλη, όπου ο κορεσμός είναι μεγάλος και οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως αυτές που μπορείς να φτιάξεις εσύ σαν φοιτητής, έχουν αρπάξει την μερίδα του λέοντος. Αν έχεις όρεξη λοιπόν, η πρώτη ευκαιρία μπορεί να έρθει από αυτό το μάθημα και τις ιδέες που θα κατεβάσεις. Καλή αρχή.
Λειτουργία των Επιχειρήσεων & Πληροφοριακά Συστήματα
Ένα από τα μαθήματα που είχα ακούσει πως είναι από τα πιο βαρετά. Ξεκινάς να μιλάς για ισολογισμούς, εθνικό λογιστικό σχέδιο κ.λπ. Αλλά ξέρεις τι, ίσως και από τα πιο σημαντικά μαθήματα για την αγορά εργασίας (που ακολούθησα εγώ). Αν πραγματικά θέλεις όχι απλά ακαδημαϊκή μόρφωση, αλλά και οικονομική ευφυΐα δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς) πρέπει να περάσεις και από τα λογιστικά. Όπως λέει και ο Robert T. Kiyosaki στο βιβλίο του Rich Dad Poor Dad, αν συνεχίσεις στη μικρομεσαία τάξη, όλη σου τη ζωή θα κυνηγάς ένα χρέος να πληρώνεις. Τουλάχιστον από αυτό το μάθημα, θα δεις πώς βάζουν ένα νοικοκυριό οι εταιρείες να κατανοήσει τι θα πει έσοδα – δαπάνες και ποια η σχέση τους με το ενεργητικό και παθητικό. Αν θες τη γνώμη μου, αυτές είναι οι πιο σημαντικές έννοιες που πρέπει να σου μείνουν σε όλη σου τη ζωή.
Φοιτητικές Ομάδες
Οι ευκαιρίες συνεχίζονται. Στη Σάμο θα βρεις αρκετές φοιτητικές ομάδες για διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητισμό και όλες έχουν τον ίδιο στόχο, την συμμετοχή. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για τις τεχνολογικές ομάδες, τις οποίες έζησα περισσότερο απ’ όλες και αφορούν αυτούς που κοιτούν παραπέρα από τη σχολή. Όσο ήμουν εκεί υπήρχαν οι IEEE, Student Guru, FOSS Aegean και φυσικά η δικιά μας, Swifters.
Αν έχεις ενδιαφέρουσες ιδέες, προτάσεις ή ψάχνεις για ένα παρεάκι που θα μιλάς περισσότερο γι’ αυτά που ξέρεις καλύτερα δοκίμασε την τύχη σου με όλες τις ομάδες. Όλες οι ομάδες είναι ενεργές με κάποιο τρόπο και σύντομα θα καταλάβεις πως ο γεωγραφικός προσδιορισμός του νησιού, δεν αποτελεί γεωγραφικό αποκλεισμό. Μόνο η δική μας ομάδα, έχει συμμετάσχει με σημαντικές επιτυχίες ορισμένες φορές σε Entrepreneurship Schools σε διάφορες τοποθεσίες στη χώρα, σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις Υπουργείων σχετικές με το αντικείμενο της σχολής κ.α. Έτσι λοιπόν, συνεχίζεις πηγαίνοντας παραπέρα στη σχολή.
Τώρα, ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο, ο πιο σημαντικός επίλογος που μπορώ να δώσω είναι πως αυτό που οι άλλοι βλέπουν ως αρνητικό στη μακρινή Σάμο στο μικρό Καρλόβασι, κάποιοι άλλοι μέσα σε αυτούς κι εγώ, το είδαμε περισσότερα θετικά απολαμβάνοντας ανώτατη ακαδημαϊκή μόρφωση και αρκετά άλλα που δεν πρόκειται εύκολα να διαπιστώσεις αν δεν έρθεις με θετική ψυχολογία να κάτσεις για ένα πλήρες έτος.